Chrupiąca porcja owoców i warzyw

Jakże często deklarujemy ucieczkę od siedzącego trybu życia. Obiecujemy sobie regularne spożywanie posiłków, picie wody, jedzenie owoców i warzyw kilka razy dziennie i większą dawkę ruchu. Jednak zabiegani szybko zapominamy o złożonych obietnicach. Na samodzielne przyrządzanie posiłków brakuje nam czasu, odżywiamy się więc w pośpiechu sięgając po gotowe produkty.

W takich sytuacjach idealnie sprawdzają się lekkie przekąski Crispy Natural z suszonych owoców i warzyw. Produkowane według innowacyjnej technologii MIRVAC, dzięki której zachowują wysokie wartości odżywcze, naturalny wygląd, zapach, są przy tym chrupiące i smaczne.

Dietetycy od lat alarmują, że siedzący tryb życia, brak ruchu, objadanie się i niewłaściwa dieta sprzyjają rozwojowi chorób społecznych takich jak: otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia. Co ważniejsze, choroby te dotykają nie tylko dorosłych, ale coraz częściej dzieci. W Europie ok. 60 proc. populacji dorosłych oraz ok. 40 proc. dzieci to osoby z nadwagą.

Jakie są zwyczaje żywieniowe Polaków?

Jak wynika z badań CBOS, w Polsce ¾ dorosłych deklaruje, że codziennie je trzy posiłki – śniadania, obiady i kolacje. Z racji prowadzonego trybu życia, 40 proc. studentów oraz 43 proc. osób pracujących na własny rachunek rezygnuje ze śniadania. Aż 8 proc. Polaków jada bardzo późną kolację, tuż przed snem, a 2 proc. żywi się w barach i restauracjach szybkiej obsługi. Zdecydowana większość Polaków sięga po owoce i warzywa rzadziej niż rekomendują to dietetycy. Tylko 5 proc. dorosłych przestrzega zaleceń i konsumuje owoce lub warzywa między posiłkami, a 1/3 czyni to raz dziennie. Częściej po owoce i warzywa sięgają kobiety.

Jak zmienić swoją dietę?

Początek zmian to regularne spożywanie posiłków, w tym owoców i warzyw, zastąpienie pszennego pieczywa chlebem wieloziarnistym, rezygnacja ze słodkich batoników i ciastek oraz potraw z barów szybkiej obsługi, i obowiązkowy codzienny ruch – spacer lub jazda na rowerze. Tu na uwagę zasługują owocowe i warzywne przekąski Crispy Natural, które zmieszczą się w każdej torebce czy plecaku. Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i niską zawartością tłuszczów nasyconych. Nie zawierają glutenu. Zawierają naturalnie występujące cukry w owocach i warzywach. Dzięki nowoczesnej metodzie produkcji MIRVAC, zachowują wysokie wartości odżywcze, naturalny wygląd, zapach.

Jedno opakowanie Crispy Natural to jedna porcja owoców lub warzyw. W ofercie – chrupiące plasterki jabłka (również w wersji z cynamonem), kostki jabłka i plasterki truskawek oraz kompozycje warzywne: chrupiące plasterki marchwi o smaku papryki, chrupiące plasterki pomidora z bazylią i oregano, a także chrupiące plasterki buraka o smaku winegret.

Specjalnie dla dzieci przygotowano ofertę trzech przekąsek – Chrupsy – suszone plasterki jabłka o smaku truskawki, suszone plasterki marchwi z cynamonem i kardamonem oraz suszone plasterki jabłka o smaku banana.

Produkty Crispy Natural oraz Chrupsy zostały wysoko ocenione przez Katedrę Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. „Technologia suszenia chipsów owocowych i warzywnych stosowana przez firmę PAULA, zwana pod nazwą MIRVAC, jest unikatową technologią na świecie.” – stwierdza prof. zw. dr hab. Włodzimierz Grajek kierujący Katedrą. „Produkty tego typu można więc uznać za całkowicie bezpieczne, natomiast ich walory żywieniowe stawiają je na czele najzdrowszych i pod każdym względem godnym polecenia produktów spożywczych. Susze owocowe wyprodukowane według takiej technologii, są bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy, gdyż wszystkie cenne składniki są chronione. Produkty te są wyjątkowo zdrowe i wartościowe i mogą być polecane w żywieniu dziecii dorosłych” – dodaje prof. Grajek.