Co kobieta w ciąży powinna jeść w pierwszym trymestrze?

Coraz więcej kobiet będących w ciąży zastanawia się co może jeść, aby jak najlepiej odżywić siebie i maleństwo. Jak wiadomo pierwszy trymestr jest bardzo ważny dla rozwoju dziecka.

Dieta pierwszego trymestru

Naturalnie każda kobieta, która jest w ciąży zastanawia się co może zjeść. Wbrew pozorom dieta w pierwszym trymestrze ciąży nie różni się niczym od diety w drugim czy w trzecim trymestrze ciąży. Ważne jest, aby ciężarna kobieta nie pila alkoholu czy napoi energetycznych oraz innych nie dozwolonych używek. Kobieta w ciąży powinna ograniczyć spożywanie kawy oraz czarnej herbaty.

Niestety często jest tak iż pierwsze trzy miesiące ciąży są bardzo trudne dla kobiet poprzez powtarzające się nudności czy wymioty, które zniechęcają do spożywania jakichkolwiek posiłków. Często ciężarne w pierwszym trymestrze zamiast przybierać na wadze to na niej tracą, a zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne w ciąży rośnie z każdym miesiącem ciąży.

Prawidłowa dieta ciężarnej to jaka?

Pierwszy trymestr ciąży co jeść, odpowiedź na to powinna uwzględniać produkty z 5 grup: produkty zbożowe i ziarna, warzywa i owoce, nabiał, ryby i mięso. Jednak kobieta w ciąży nie powinna zmuszać się do jedzenia czegoś co nie lubi. Powinna wypijać minimum 2 litry wody dziennie, dodatkowo zaleca się spożywanie soków owocowych czy mleka. Kobieta ciężarna powinna zrezygnować ze słodyczy oraz spożywania soli.

Kobieta w pierwszym trymetrze ciąży powinna dostarczać do organizmu pełno wartościowe białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz także witaminy z grupy B czy cukier jako źródło energii. Jednak cukier w diecie powinien być złożony nie prosty czyli uwalniać stopniowo cukry z spożywanego produktu . Kobiety powinny pamiętać także o dostarczaniu jodu do organizmu, który jest u nich potrzeby dwukrotnie bardziej niż u kobiety nie ciężarnej. Codzienne menu kobiety ciężarnej powinno obfitować w zielone warzywa liściaste oraz ryby morskie, które obfitują w duże ilości witaminy D. Kobieta w ciąży powinna również pamiętać, aby do każdego posiłku dodawać warzywa oraz owoce w wersji gotowanej bądź surowej jako dobre źródło witamin i mikroelementów. Często u kobiet ciężarnych nie tylko w pierwszym trymetrze pojawia się mały głód. Najlepiej wtedy mieć przy sobie warzywa czy suszone owoce. Jednak nie można przesadzać z ilością suszonych owoców ze względu na wysoką zawartość cukru.

Dobrze zbilansowane posiłki kobiety w ciąży stanowią bardzo istotną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka.