Czerwone mięso niezbędne w diecie dziecka!


Dzieci i nastolatkowie według wyników badań w Wielkiej brytanii są narazone na niedobó składników pokarmowych, naturalnie przyswajalnych z czerwonego mięsa, chodzi tu o żelazo, cynk i witaminę D. Badania zostały przeprowadzone przez Meat Advisory Panel (MAP) .

Temat wykładów towarzyszących badaniom oscylował wokół istotnego wplywu na zdrowie dzieci jedzenia czerwonego mięsa. Dr Carrie Ruxtoni Emma Derbyshire, niezależne dietetyczki rekomendują to mięso jako neizbędne w diecie!! Ostatnimi laty mięso bylo pomijane w opracowywanych zdrowych dietach. Zalecano ograniczanie spozycia mięsa ze względu na otyłość w spoleczeństwie. Teraz jednak dowiedziono, że mięso ma wpływ na redukcję wagi!! Dotychczasowa dieta uczniów jest zbyt uboga w żelazo, cynk, witaminy A i D, a wszelkie udoskonalane suplementy diety nie są w pełni przyswajalne przez organizm, niezaleznie od tego, ile tych witamin i pierwiastków zawierają!

Co to jest „czerwone mięso”?

Wołowina, wieprzowina, baranina i cielęcina. Zawierają biologiczne, naturalne i wartościowe proteiny (białka) oraz są źródłęm wielu mikroelementów korzystnie działających na zdrowie. Wołowina i baranina są klasyfikowane jako ich bogate źródła – powyżej 30% dziennego zapotrzebowania na witaminy B3 (niacynę), B12 i cynk. To także źródło 15 % dziennego zapotrzebowania na żelazo, potas i fosfor. Wieprzowina ma doskonałe ilości witaminy B1.
Mięso zwierząt karmionych naturalnie, pasących się na pastwiskach może być bardzo wartościowe w kwasy omega 3.

POLECAMY