Jadłospis pierwszaka

W czasach, gdy liczba otyłych nastolatków rośnie w alarmującym tempie, już od najmłodszych lat należy edukować dzieci w zakresie zdrowego żywienia. Kluczowym momentem jest rozpoczęcie nauki w szkole.

Wraz z pójściem do szkoły zwiększa się aktywność fizyczna i umysłowa dziecka, zmieniają się przez to potrzeby żywieniowe. Część posiłków uczeń zaczyna jadać poza domem, dlatego też możliwość kontroli za strony rodziców jest ograniczona. Aby większa swoboda nie oznaczała spożywania byle jakich dań lub niezdrowych smakołyków ze szkolnego sklepiku, należy odpowiednio zaplanować jadłospis pierwszoklasisty, ucząc go tym samym zasad zdrowego odżywiania.

Wartościowe produkty
Dieta młodego ucznia powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze, takie jak witaminy, węglowodany, białko, tłuszcze czy minerały, potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne najmłodszych dzieci wynosi 80-90 kcal na 1 kg masy ciała, czyli ok. 1400-2000 kcal. Rodzice muszą pamiętać o włączeniu do jadłospisu produktów mlecznych i fermentowanych, które są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, niezbędnego do prawidłowego kształtowania układu kostnego. Zaleca się, aby każdego dnia dziecko wypijało szklankę mleka lub jadło jogurt, kefir albo maślankę. W codziennych posiłkach nie może zabraknąć warzyw oraz owoców zawierających błonnik, witaminy i składniki mineralne. Surówki spożywane do obiadu zawierają np. sole mineralne, które zwiększają odporność organizmu. W głównych posiłkach powinno znaleźć się również chude mięso oraz ryby, dostarczające aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i cennych pierwiastków, m.in. magnezu, wapnia, jodu czy fosforu. Zdecydowanie należy ograniczyć dzieciom produkty przetworzone, białe pieczywo oraz słodycze, powodujące próchnicę zębów i otyłość. – Odpowiednio skomponowany jadłospis, oparty na regularnych i pełnowartościowych posiłkach sprawi, że dziecko będzie miało mniejszą ochotę na tuczące słodycze i fast foody – mówi Aleksandra Bigott, dietetyk z Centrum Naturhouse.

Regularne posiłki
Codzienna dieta ucznia powinna składać się z pięciu lekkostrawnych dań, spożywanych o ustalonych porach. Obowiązkowym elementem jest pożywne śniadanie, zjadane przed wyjściem do szkoły. Jeśli rodzic chce mieć pewność, że dziecko zje na przerwie drugie śniadanie, musi postarać się, aby było ono smaczne i odpowiadało upodobaniom malca. – Oprócz kanapki z pełnoziarnistego pieczywa powinien zatem pojawić się ulubiony owoc, koktajl z musli oraz coś do picia – sok naturalny lub woda mineralna – dodaje dietetyk z Naturhouse. Najmłodsze dzieci mogą odczuwać potrzebę zjedzenia czegoś pomiędzy posiłkami, dlatego należy przygotować im drobne przekąski, np. orzechy, gorzką czekoladę lub migdały, które dodatkowo wpłyną korzystnie na pracę umysłu i wzmocnią koncentrację. Warto również sprawdzić jakie obiady oferuje szkolna stołówka, a także czy w szkolnym sklepiku dostępne są wartościowe produkty. Po powrocie do domu dziecko powinno zjeść apetyczny podwieczorek oraz lekką kolację, najlepiej dwie godziny przed snem.

Dobre nawyki
Rodzice muszą pamiętać o tym, aby wszystkie domowe posiłki, zamiast na kanapie przed telewizorem, spożywane były przy stole w gronie całej rodziny. Zwłaszcza podczas wolnych weekendów warto celebrować wspólne śniadania, obiady i kolacje, a także zadbać o aktywne spędzanie wolnego czasu. Niezwykle ważne są również prawidłowe nawyki żywieniowe samych rodziców. Jeśli chcemy uchronić dzieci przed chorobami, zwiększyć ich odporność i ułatwić przyswajanie wiedzy, musimy systematyczne przekazywać im zasady zdrowego odżywania i być dla nich najlepszym przykładem.