Produkcja mydła nie wymaga wykorzystania żadnych specjalistycznych urządzeń i ingredientów. Wszystkie składniki niezbędne do zrobienia mydła ekologicznego, bez dodatku składników chemicznych, które mogą uczulać użytkownika, można bez problemu kupić w sieci internetowej. Jak zrobić własne mydło?
Receptura mydła
Mydło łatwo zrobić, jeśli tylko jest się w posiadaniu dobrej receptury na ten niezbędny w każdym domu kosmetyk. Najprostszy przepis na mydło zrealizuje każdy. Potrzebne będą do tego pewne składniki, które można kupić m.in. w bazie kosmetycznej na EcoFlores. Są to m.in. olejki zapachowe, które nadają mydłom pięknego aromatu, przenoszącego się później na skórę domowników. Niezbędnym składnikiem chemicznym w naturalnych mydełkach robionych w domu będzie wodorotlenek NaOH, ponieważ zmydlanie tłuszczu jest procesem chemicznym, więc taki związek jest po prostu konieczny w użyciu. Czysty wodorotlenek wchodzi w reakcję z fazą olejową i dezaktywuje się, przez co przestaje być w jakimkolwiek stopniu szkodliwy w produkcie finalnym, jakim jest kostka mydła.
Do wyprodukowania domowego, naturalnego mydła konieczne będzie zgromadzenie ponad litra wytłoku z oliwy, tzn. 1000 g olive pomace. Do tego 380 ml zimnej wody destylowanej oraz 127 g wodorotlenku sodu NaOH, który można kupić np. w sklepach z odczynnikami czy w hurtowniach chemicznych, również w internecie. Osoba tworząca własne mydło musi zaopatrzyć się w ubranie ochronne, stary ręcznik, gumowe rękawice, okulary ochronne, wagę kuchenną, szklane naczynie do rozrobienia NaOH, blender, termometr kuchenny i garnek ze stali nierdzewnej. Przydadzą się również foremki na finalny produkt, aby nadać mu pożądany kształt.
Jak to zrobić?
Po zabezpieczeniu miejsca, w którym będziemy robić mydło i założeniu odzieży ochronnej, należy zrobić ług. W tym celu odmierzamy wodorotlenek oraz ciecz. NaOH należy powoli wsypać do wody i wymieszać miksturę łyżką, pamiętając o tym, że w reakcji tej powstanie ciepło, a woda stanie się gorąca. Uwaga! Nigdy nie można zamieniać kolejności i wlewać wodę do wodorotlenku. Po umieszczeniu w cieczy termometru można przystąpić do podgrzania oliwkowych wytłoków. W tym samym czasie ług stygnie do osiągnięcia temperatury 40 stopni Celsjusza. Do takiej samej temperatury podgrzewa się oliwkowe wytłoki. Ług i podgrzane wytłoki należy połączyć, wlewając ług do oleju i mieszając całość drewnianą łyżką. Na koniec mieszaninę najlepiej wymieszać dokładnie przy użyciu blendera, do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Dopiero wtedy uważnie przelewamy masę do przygotowanej foremki – silikonowej lub drewnianej i szczelnie przykrywamy ją folią spożywczą. Masa jest silnie żrąca i musi sama przejść fazy – żelową i stałą. Po około 24 godzinach powierzchnia mydła staje się twarda i nieprzezroczysta. Można ją pokroić w plastry suchym nożem. Po sześciu tygodniach leżakowania pod przykryciem z papieru do pieczenia mydło nabiera odpowiednie Ph pomiędzy 7 a 10 i można już korzystać z niego do mycia.