Szparagi i sałatka z pomarańczami – przepisy na dodatki do dań z grilla

Dania z grilla nie muszą ograniczać się do kawałka mięsa i pieczywa. Z przepisami Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, można przygotować równie smaczne warzywne dodatki, które mogą podbić niejedną imprezę na świeżym powietrzu.

Grill to znakomita okazja do kulinarnych eksperymentów. Trudno wyobrazić sobie udaną letnią biesiadę bez mięsa z rusztu. Znakomitym uzupełnieniem, a czasem nawet głównym daniem może zostać z pozoru skromna… sałatka.

Sałatki, które nie udają Greka

Idealnym uzupełnieniem dań z rusztu będzie jedna z najbardziej klasycznych sałatek na świecie, czyli grecka. Sos sałatkowy grecki Knorr sprawi, że zostanie podkreślona smakiem kolendry, rozmarynu i oregano, kojarzących się z krajami Basenu Morza Śródziemnego. Ponadto zawsze obok mięs na ruszcie warto położyć także warzywa, z których skomponujemy później sałatkę. Grillowany bakłażan, papryka i cebula zestawione z sałatą, serem feta oraz oliwkami odkryją na nowo dobrze znaną sałatkę grecką i zadowolą każdego miłośnika dań bezmięsnych.

Doskonałym dodatkiem do dań z grilla, także warzyw, będzie sos tzatziki. Dressing przygotujemy ze startych ogórków, na bazie gęstego jogurtu greckiego wymieszanego z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr. Osobliwy, rześki smak będzie doskonale komponował się właściwie z każdym rodzajem mięsa.

Owoc nie-zakazany

Owoce zestawione z grillowanym mięsem? Na początku może brzmieć to ekstrawagancko, ale te zdrowe i bogate w witaminy składniki znakomicie łączą się w sałatce z lekkimi mięsami, rybami i owocami morza. Smak wzbogacą przyprawy i zioła choćby użyte do dressingu, w którego przygotowaniu pomocny będzie sos sałatkowy francuski Knorr. Dzięki niemu do przygotowania winegretu potrzeba tylko trochę oliwy z oliwek. Tak przyrządzony sos doskonale połączy składniki sałatki i będzie znakomitym zwieńczeniem ożywczej kompozycji z pomarańczami, orzeszkami pinii, serem camembert, czerwoną cebulą oraz sałatą radicchio:

Grillowa sałatka z pomarańczami

grillowa_salatka_z_pomaranczami

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

– 1 sałata radicchio

– 1 pęczek świeżej bazylii

– 1 Sos sałatkowy francuski Knorr

– 100 ml oliwy z oliwek

– 2 pomarańcze

– 1 czerwona cebula

– 3 łyżki orzeszków pinii

– 1 ser camembert

Sposób przygotowania:

  1. Obierz pomarańcze, wykrój filet, odłóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Stwórz winegret, łącząc sok z oliwą i sosem sałatkowym.
  2. Wydrąż środek z sałaty radicchio. Umyj dokładnie w zimnej wodzie liście sałaty i osusz je.
  3. Ułóż liście sałaty i plastry pomarańczy na dużym płaskim talerzu. Posyp sałatkę cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
  1. Wierzch udekoruj pokrojonym w kostkę serem camembert, posyp uprażonymi na patelni orzeszkami pinii i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Sałatkę polej dresingiem.

Jeśli będziemy przygotowywać sałatkę choćby ze wspomnianymi pomarańczami, pamiętajmy, żeby zmarnować jak najmniej produktu – nawet niewielka ilość soku powstała w trakcie krojenia owocu dodana do sosu poprawi jego smak.

Szparagi na ruszt marsz!

Bezmięsne potrawy mają coraz większe rzesze zwolenników. Miłośnikom wegetariańskich dań grill daje nowe możliwości przygotowywania smacznej i zdrowej żywności. Modne od kilku lat szparagi świetnie nadają się do przyrządzania nad rozżarzonym węglem.

Oczyszczoną porcję 12 szparagów należy na 3 minuty umieścić we wrzątku, po czym przełożyć do wody z kostkami lodu. Odsączone kładziemy na ruszcie i opiekamy do momentu pojawienia się na nich ciemnych pasków. Następnie przekładamy na blachę pokrytą pergaminem, posypujemy startym serem cheddar i zapiekamy do jego rozpuszczenia. Tak przyrządzone szparagi warto podawać z pieczarkami:

Szparagi z cheddarem

szparagi_z_cheddarem_1

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

– 12 szparagów

– 1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

– 1 szklanka startego sera cheddar

– 100 g pieczarek

– pół cytryny

– 1/5 łyżeczki soli

– pieprz

– 5 łyżek wody

– 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz.
  1. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą oraz wodą.
  2. Pieczarki pokrój na plasterki i zalej je sosem.
  3. Szparagi piecz na grillu lub ruszcie do momentu, gdy pojawią się na nich ciemne paski.

Smacznego!

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz