Mądre i zdrowe dziecko – zadbaj o to wcześniej

Prawidłowy rozwój mózgu, wzroku czy systemu immunologicznego dziecka w znaczący sposób zależy od nawyków żywieniowych jego matki podczas ciąży i karmienia piersią. Aby zadbać o przyszłość najważniejszych narządów dziecka, odpowiedzialnych za jego inteligencję i zdrowie warto już od samego początku ciąży odpowiednio się odżywiać.

Sposób odżywiania kobiety w ciąży determinuje dostarczenie wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do zbudowania zdrowego nowego organizmu ludzkiego. W tym procesie potrzebne są zarówno witaminy, których nasz organizm nie magazynuje, jak również kwasy omega 3, które biorą udział w tworzeniu wszystkich komórek ludzkiego ciała. DHA z kwasów Omega 3 jest głównym strukturalnym tłuszczem w mózgu i siatkówce oka, i odpowiednio stanowi: 97% tłuszczów omega 3 w mózgu, 93% tłuszczów omega 3 w siatkówce oka. O tym, jak ważne jest dostarczenie właściwych ilosci tych składników niech świadczy porównanie budowy noworodka i dorosłego człowieka. Masa dziecka stanowi 5% masy dorosłego, a masa mózgu dziecka to 70% masy mózgu dorosłego, z czego 2/3 mózgu składa się z fosfolipidów, a budowa neuronów opiera się w 50% na DHA z kwasów omega 3.

Najlepiej jest oczywiście przyjmować zalecane ilości wszystkich składników odżywczych podczas posiłków. Ich odpowiednie skomponowanie nie jest trudne, ale trzeba być konsekwentnym i np. w przypadku kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, z których najcenniejszym jest DHA, należy jeść przynajmniej dwie tłuste ryby morskie tygodniowo, np.: śledzie atlantyckie, makrele, sardynki czy łososie. Kwas dokozaheksaenowego (DHA) powinien być przyjmowany przez kobiety w ciąży i matki karmiące w ilości 200 – 600 mg dziennie, ale jak wynika z badań, przeprowadzonych przez niezależny instytut SMG/KRC, Polki wciąż spożywają ich zdecydowanie za mało.

Obecnie standardy Komisji Europejskiej (Rozporządzenie UE nr 440/2011 z dnia 6.05.2011 r.) określają, że kobiety w ciąży oraz matki karmiące powinny przyjmować minimum 200 mg DHA dziennie. Przyjmowanie DHA zalecają także polska Grupa Ekspertów oraz Polskie Towarzystwo Ginekologiczne .
„Okres karmienia piersią jest dla organizmu matki równie wielkim wyzwaniem, co ciąża, a zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze bywa nawet większe. Dlatego też każda kobieta w ciąży i matka karmiąca musi sobie zadać pytanie czy dobrze się odżywia i dostarcza swojemu dziecku wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego rozwoju? Płód i noworodek (do 12 miesiąca życia) najbardziej potrzebuje pełnego zestawu tych składników ” – mówi prof. dr hab. Krzysztof Czajkowski, ginekolog, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

DHA oprócz wpływu na prawidłowy rozwój mózgu i oczu płodu i niemowląt do 12 miesiąca życia ma szersze działanie. Badania kliniczne wskazują, że odpowiednia ilość DHA w diecie kobiety ciężarnej zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań okołoporodowych.