Małe dzieci, duża pomoc

Jak zaangażować dzieci do pomocy w domu? Zacznijcie od prostych zajęć w kuchni, na przykład wspólnego przygotowania zabawnych kanapek.

Pełne energii i uśmiechnięte dziecko sprzątające swój pokój? Wydaje się, że jest to nieosiągalne marzenie każdej mamy. Zamiast załamywać ręce warto rozpocząć angażowanie dzieci od bardziej przyjemnych czynności.

Kuchnia jest niewątpliwie miejscem, gdzie na malucha czeka wiele interesujących odkryć. Nawet dwuletnie dzieci z przyjemnością towarzyszą mamie w przygotowywaniu prostych potraw. Zacznijcie od zrobienia zabawnych kanapek. Niech dziecko uczy się nazywać składniki, a następnie poukłada je na pieczywie. Przy okazji możesz wytłumaczyć dziecku, które produkty są korzystne dla jego zdrowia.

Zabawne kanapki, czyli jakie?
Przede wszystkim pomysłowe. Może to być „kanapka samochodzik”, który składa się z: pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego, okrągłych plasterków jajka – koła, paski suszonych pomidorów – kontury samochodziku, zielone oliwki – światła oraz twarożek i kiełki – karoseria. Tak przygotowana kanapka na pewno sprawi dużo radości Twojemu dziecku i spowoduje, że nabierze ochotę na dalszą wspólną zabawę. Pamiętaj, że przy tworzeniu zabawnych kanapek dla dziecka jest tylko jedno ograniczenie – powinny zawierać zdrowe składniki. „Zachęcając dziecko do wspólnej zabawy podczas przygotowywania posiłku możemy zmieniać jego nawyki żywieniowe. Pokazujemy mu, jaką przyjemnością może być jedzenie korzystnych dla zdrowia produktów, a dodatkowo uczymy próbowania różnych potraw” mówi Dorota Zawadzka, Psycholog Rozwojowy, Super Niania.

Nie zapomnij o zdrowiu!
Przygotowując pełnowartościowe kanapki pamiętaj, aby zawierały wszystkie niezbędne składniki odżywcze we właściwych proporcjach. Fundamentem zbilansowanej diety są węglowodany, dobrej jakości tłuszcze, białka oraz warzywa i owoce. Niezwykle istotne jest dostarczanie dziecku odpowiedniej ilości korzystnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłowy rozwój psychofizyczny, jego pamięć i koncentrację. Bogatym źródłem niezbędnych tłuszczów są oleje roślinne, oliwa z oliwek, miękkie margaryny wysokiej jakości np. Rama, ryby morskie, orzechy włoskie oraz awokado. „Nie każda kanapka musi być z wędliną i żółtym serem. Uwzględniajmy razowe pieczywo, zielone sałaty, liście szpinaku, awokado, ryby pieczone i wędzone, twarożek, pieczone chude mięso, oliwki, konfitury (najlepiej bez dodatku cukru), orzechy pomidory, ogórki świeże i kiszone, gruszki, świeże i suszone śliwki i morele, pestki słonecznika” mówi Jadwiga Przybyłowska, Specjalista ds. Żywienia.