zdrowe żywienie

Żelazo i kwas foliowy szczególnie ważne podczas ciąży

Odpowiedni poziom żelaza oraz kwasu foliowego w organizmie jest bardzo ważny dla przyszłych mam i ich dzieci. Niedobór żelaza może doprowadzić do zmniejszonej wagi noworodka, a nawet przedterminowego porodu. Natomiast niedobór kwasu foliowego może doprowadzić do zwiększonego ryzyka wad cewy nerwowej, a nawet poronień. Chcąc zapewnić dziecku prawidłowy rozwój należy już od chwili poczęcia zadbać o to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników.
Czytaj więcej »Żelazo i kwas foliowy szczególnie ważne podczas ciąży

Vita K dla niemowląt karmionych piersią

Mleko matki jest idealnym pokarmem dla niemowląt. Zawiera wszystkie składniki, których dziecko potrzebuje, by rosnąć i rozwijać się zdrowo. Jednocześnie w naturalny sposób wspomaga jego system odpornościowy, chroniąc je przed wszelkimi infekcjami. Niestety naturalny pokarm jest ubogi w ważną dla prawidłowego przebiegu wielu procesów fizjologicznych dziecka witaminę K. Zalecane jest zatem codzienne doustne podawanie witaminy K dzieciom karmionym piersią począwszy od 2 tygodnia życia do ukończenia 3 miesiąca życia.
Czytaj więcej »Vita K dla niemowląt karmionych piersią

Drugie śniadanie nie musi być nudne

Wrzesień to nie tylko czas powrotu do pracy… i szkoły. Dla większości rodziców oznacza to również powrót do porannych zmagań: żmudnych pobudek i strategicznego przygotowywania szkolnego śniadania. – Na szczęście jest kilka sposobów, które sprawią, że szkolne śniadanie może być nie tylko pożywne, ale też ciekawe i smaczne – radzi ekspert Jarosław Kołodziej z firmy Dan Cake, produkującej tradycyjne pieczywo i ciasta.
Czytaj więcej »Drugie śniadanie nie musi być nudne